Advocaatkosten 2024

U heeft in 2024 extra kosten omdat u hulp van een advocaat nodig had? Dan kunt u hiervoor een vergoeding vragen bij ISD BOL. Dat heet bijzondere bijstand.

U kunt een vergoeding vragen voor

  • de eigen bijdrage
  • griffierecht
  • legeskosten

Heeft u een uitkering van ISD BOL?

Dan kunt u thuis aanvragen met uw DigiD. U hoeft maar enkele vragen te beantwoorden. U krijgt meteen een besluit van ons op het door u opgegeven e-mailadres. Vraagt u aan met DigiD? Dan staat het geld binnen enkele werkdagen op uw rekening. Klik op de knop hieronder en vraag meteen aan!  

Geld voor advocaatkosten aanvragen

Dit zijn de spelregels

We willen de kosten voor iedereen zo laag mogelijk houden. Dus u probeert er eerst onderling uit te komen. Lukt dat niet, dan moet u eerst aankloppen bij het Juridisch Loket. Daar krijgt u gratis rechtsbijstand. Wanneer de rechtsbijstand door het juridisch loket niet voldoende is, ontvangt u een ‘diagnosedocument’. Hierin staat wie het probleem het beste kan oplossen. Bijvoorbeeld een advocaat. Bent u niet bij het Juridisch Loket geweest? Dan krijgt u minder bijzondere bijstand.

Omdat u bijzondere bijstand aanvraagt, gelden de regels van bijzondere bijstand.

Aanvragen bij de balie

Thuis aanvragen met DigiD is heel eenvoudig. Heeft u een handje hulp nodig bij het aanvragen? Wij helpen u graag aan de balie. Daar staat een computer en een medewerker die u kan helpen bij het aanvragen.

Belt u eerst even om een afspraak te maken?

Het telefoonnummer vindt u hier.

Neem mee

  • uw BSN (dit staat op uw ID-bewijs of paspoort)
  • uw bankrekeningnummer (IBAN)

U moet 4 weken op uw geld wachten

Deze manier van aanvragen kost ons namelijk meer tijd dan wanneer u thuis aanvraagt met DigiD.

Aanvragen op papier

Dat kan ook. Het aanvraagformulier vindt u onderaan deze pagina. Vul het in en stuur het naar ons op. Afgeven aan de balie van ISD BOL mag ook. Maak dan wel eerst een afspraak!

U moet 8 weken op uw geld wachten

Het verwerken van een papieren aanvraag duurt namelijk het langst.

Bewaar de rekeningen tot een half jaar na uw aanvraag

Wij controleren de aanvragen met een steekproef. Mogelijk valt u in de steekproef.

Heeft u geen uitkering van ISD BOL?

Dan kunt u (nog) niet met DigiD aanvragen. Onderaan deze pagina vindt u het aanvraagformulier voor niet-klanten. Omdat u geen klant bent van ISD BOL, vult u ook de bijlage bij het aanvraagformulier in. 

Hulp nodig?

Neem contact met ons op.